# Mean Median Mode – May 3, 2020

__Date: May 4,2020__

__Subject: Mathematics__

__Topic: Mean, Median, and Mode__

__Vocabulary:__

### **Data: Information collected for processing**

**Tally Chart: A ***tally* chart is one method of collecting data with *tally* marks.

*tally*chart is one method of collecting data with

*tally*marks.

**Survey: a survey is a list of questions aimed at extracting specific data from a particular group of people**

**Analyze: examine (something) methodically and in detail, typically in order to explain and interpret it.**

### There are various ways to collect and organize data. In grade 3 we were introduced to a **tally chart**. Typically, a tally chart is used when several things are being counted at once, such as in a survey. The tally chart below shows the results of a survey in which students identified the type of apple they like to have for a snack.

**Line plots** are another way to organize data as it is being collected. The line plot below shows the amount of money 8 students spent on snacks.

**There are other ways for us to analyze and describe data.**

**Range** is the difference between the greatest and smallest (least) number in a data set.

**The range for the amount of money students spent on snacks is $5 − $1, or $4.**

**Mode** is the number that occurs most often in a data set. Some data sets don’t have a mode; others have more than one mode.

**The mode for the amount of money students spent is $4.**

**Mean** is sometimes called the average. To find the mean, add the numbers and divide the sum by the number of addends.

### $1 + $1 + $2 + $3 + $4 + $4 + $4 + $5 = $24

### $24 ÷ 8 = $3

**The mean for the amount of money students spent is $3.**

### The **median** is the middle number in a data set that is ordered from least to greatest. When there are two middle numbers, the median is the average of these two numbers.

### $1 $1 $2 **$3** **$4** $4 $4 $5

### $3 + $4 = $7

### $7 ÷ 2 = $3.50

**The median for the amount of money students spent is $3.50.**

### Please note: When you are given the mean of a data set, we can find the total of the data set by multiplying the mean by the amount of numbers in the data set.

### Eg. The mean of three numbers is 12, what is the total of the numbers?

### To find the total we multiply 12 x 3 = 36

### Hence the total of the numbers is 36.